Fjernelse af visdomstænder

Fjernelse af visdomstænder

At få fjernet visdomstænder er sjældent så slemt, som det måske kan lyde. Disse tænder kaldes visdomstænder, fordi evolutionen har reduceret størrelsen på vores kæber, hvilket i nogle tilfælde resulterer i utilstrækkelig plads til den sidste tand i rækken, nemlig visdomstanden. Dette er grunden til navnet “visdomstænder”.

Manglende plads i kæben fører ofte til, at tandkød delvist dækker visdomstanden og skaber en lomme omkring den. Dette kan føre til ophobning af bakterier under tandkødet, hvilket kan resultere i infektion i området. I nogle tilfælde ligger visdomstanden uhensigtsmæssigt i forhold til den 12-års tand (anden store kindtand).

Dette øger risikoen for skade på 12-års tanden, hvilket kan føre til, at den også skal fjernes. Derfor anbefales forebyggende fjernelse af visdomstænder.

Her kan du læse om selve indgrebet og forholdsregler:

Før operationen

På dagen for operationen er det en god ide at sørge for at have spist og drukket godt inden operationen. Derudover skal du sørge for at have kold og flydende kost (f.eks. yoghurt, smoothies mv), samt panodil/pamol 500mg.

Selve indgrebet

Hos os er det en grundregel, at det ikke må gøre ondt, når vi fjerner din visdomstand. Derfor starter vi altid med en grundig lokalbedøvelse. På den måde bliver fjernelsen smertefri. Du vil kun kunne mærke tryk og pres, når visdomstanden fjernes, men der må ingen smerte være. Der er stor forskel på visdomstænder og deres beliggenhed, hvorfor vi altid inden din visdomstandfjernelse har analyseret, hvordan vi mest hensigtsmæssigt fjerner din visdomstand. Nogle gange er det mest nænsomme at dele visdomstanden i mindre stykker, hvorfor der kan være lidt larm undervejs. Derfor har nogle patienter glæde af at have musik i ørerne undervejs. Du er derfor velkommen til at medbringe dine egne høretelefoner og musik.

Fjernelse af visdomstænder foretages under sterile forhold for at minimere risikoen for infektion. Vi sørger for klorhexidin, som du skal skylle i inden selve operationen. I nogle tilfælde lægger vi enkelte tråde i området for at fremme helingen efter fjernelsen. Trådene fjerner vi i forbindelse med den kontrol, vi laver en god uges tid efter fjernelsen. Du får en lille goodiebag med fra os, hvor der er klorhexidin, gazekrøller, samt smertestillende i form af 400mg Ibumetin til de første 3 dage.

Efter operationen

For at helingen forløber bedst muligt, er der nogle råd, vi anbefaler, du følger. Skyl med klorhexidin 2 x dagligt startende dagen efter operationen. Skyl gerne morgen og aften, og undlad af spise, drikke eller børste tænder 1 time efter skylningen. På den måde ligger klorhexidinen på slimhinden og virker bedst muligt. De første dage efter operationen kan der være smerter. For at forebygge smerter, anbefaler vi, at du tager smertestillende forebyggende i form af 2×500 panodil/pamol, sammen 400mg Ipren/ Ibumetin hver 6. time. Hævelse kan også forekomme i de første dage, hvilket undgås bedst muligt ved at lægge koldt på, f.eks. en frossen pose ærter med et klæde omkring. Det lægges på kinden 15 minutter ad gangen. Hævelsen vil typisk være værst på andendagen efter operationen og derefter aftage. Derudover anbefales det at indtage kolde og flydende fødevarer de første 24 timer efter operationen for at beskytte såret.

Undgå hård fysisk aktivitet som f.eks. motion de første 3-4 dage efter indgrebet og start stille og roligt ud. Hvis du oplever problemer med en visdomstand, kan du selv begynde at skylle med klorhexidin for at reducere bakteriemængden omkring tanden og lindre symptomerne, indtil du kan få professionel hjælp hos os.

Ring for en aftale